Strathmore Hotel

The refurbishment and renovation of the 165-year-old hotel celebrates the pubs rich and textural history by stripping the building back to its original form. Keeping within its architectural envelope, the project incorporated major structural modifications and infrastructure upgrades to uncover the existing steel structure and brick work, with accents of a restrained and honest palette of blonde and blackened timbers, perforated metal and rich fabrics.

Works to the ground floor are an ‘evolution’, progressing the fitout and façade to current times, while taking into consideration the existing clientele and successful downstairs trade. Cutting through the first floor, a large, double-height void has been created, with the addition of a new feature staircase to link the two levels. The reimagined first floor can be described as a ‘revolution’, offering a new, premium dining, lounge and bar experience. The previously enclosed first floor balcony has been transformed into an open-air bar and dining area with the ability to open up and connect to its surrounds — a true highlight of the project.

Due to the age of the building, a layer of complexity existed. The first floor archways were a surprise that were uncovered during construction — with the design changed accordingly to highlight the discovery and hero the buildings original form. The project for our long-time client has revitalised the hotel, taking full advantage of its prime city location by enhancing the experience for existing patrons and attracting a new crowd.

More from Hospitality: