Electra House

A $10 million restoration and transformation of the 1900 heritage listed building into a multi-level hospitality venue.

Studio Nine went to great lengths to retain and restore the original ornate building fabric both inside and out, including the grand internal timber staircase and lift. The new internal refurbishment and additions span over three storeys and include new bars, dining and function offerings and a new outdoor beer garden to the buildings south. The scale and form of the new south facing facade is complementary to the existing geometry, using simplified red brick to not take away from the original detailing. New and old are tied together by the new stair that snakes its way down to the beer garden, creating a focal point yet intentionally maintaining the heritage building as visually dominant.

Unlike most hospitality projects, Electra House has no end user engaged during the design phase and part way through documentation. Sector intelligence of most common practices through past experience allowed Studio Nine to develop a commercially viable and future proof design for a prospective operator and target market. An operator was appointed during documentation, and while small changes were made to the design aesthetic to complement their brand, no changes were made to the spatial offering or overall layout.

Interiors designed in collaboration with Danielle Elia.

Awards

Civic Trust Award, Urban Category 2015
Best Environmental & Energy Efficiency Practice, AHA SA Awards 2018

More from Hospitality:

More from Heritage: